Yurt dışından araç almak

admin     02-02-21     Genel     Yurt dışından araç almak

Öncelikle merhabalar arkadaşlar, yurt dışından araç almak bir çok kişinin yakından takip ettiği bir konu Türkiye ‘deki araç piyasasına nazaran yurt dışından araç alım fiyatları çok daha uygun olmasından dolayı ciddi derece de araştırma yapıyor ve bu işlemi gerçekleştiriyorlar.

logo

Turk chat, Turk Sohbet

Çift vatandaşlar için araç almak oldukça kolay

Her ülke çift vatandaş olsanız bile size yurt dışından araç alım imkanı sağlamıyor ama tabi ki bu durumunda püf noktaları mevcut bu konu hakkında da sizlere biraz sohbet edelim umarım sizin bu anlamdaki araştırmalarınıza ışık olabilirim.

Türkiye’de en çok Bulgaristan ve Gürcistan üzerinden araç alım satım işlemleri gerçekleşiyor vatandaşlarının türkiye ‘de çok olması ve Türkiye şartlarına göre uygun olması en önemli faktör.

Ben konuyu ve örneğini Bulgaristan üzerinden vermek istiyorum, diğer ülkeler ile de aynı şekilde örnekleyebilirsiniz.

Öncelikli olarak bu olayı en basit şekilde yapabilmek için her iki ülkeden de vatandaşlığınızın olması sizin açınızdan en basit şekilde gerçekleşmesine imkan sağlayacaktır.

Çift vatandaş olmayanların konuları çok karışık görünüyor onlar için daha geniş kapsam da bir anlatım ile çift vatandaş olmayanlar için bilgi vereceğim. Bu paylaşımda ise çift vatandaşlar için bilgi vermek istiyorum.

Örneğimizde bulunan Bulgaristan üzerinden araç almak çift vatandaşlar için bile olsa öncelikli olarak Bulgaristan vatandaşlığınız üzerinden araç alıcam bile deseniz yurt dışında ikametiniz en az 6 ay kadar bulunması gerekiyor.

Herkeste yurt dışında sırf araç almak için 6 ay kalınamayacağı için bu olayın püf ve basit noktalarını araştırdık ve bulduk.

Yurt dışından araç almanın çift vatandaş olarak püf noktası

  • Türkiye’den çıkış yaparken Türk pasaport’u ile çıkış yapılır.
  • Bulgaristan kapısına gelince yine Türk pasaport’u ile giriş yapılır.
  • Dönüş yaparken Bulgaristan kapısından Bulgaristan pasaport’u ile çıkış yapılır.
  • Dönüş yaparken Türkiye kapısında Bulgar pasaport’u verilir.

Böylelikle Türk kimliği ile Bulgaristan da kalmış olursunuz, 6 ay sonra veya uygun olduğunuz minimum 6 ay sonra tekrar gidersiniz O zamana kadar alım yapabilme kriterleri arasında gösterilen minimum 6 ay yurt dışında kalma süresini tamamlamış olursunuz.

Aracı bulgar tarafından aldıktan sonra tekrar Bulgaristana gidiş sürecinde ise ;

  • Türkiye’den çıkış yaparken Bulgar pasaport’u ile çıkış yapılır.
  • Bulgaristan’a giriş yaparken Bulgar pasaport’u ile giriş yapılır.
  • Araç alımı gerçekleşti ve kapı’dan çıkış yapacaksınız diyelim.
  • NOT : Aracı mutlaka Türk pasaport’unuz üzerine satışını gerçekleştirin, kesinlikle bulgar pasaport’una işletmeyin.
  • Bulgaristan kapısından çıkış yaparken, Bulgar Pasaport’u ile çıkış yapılır.
  • Türkiye kapısından giriş yaparken, Bulgar Pasaport’u ile giriş yapılır.

Not : Kesinlikle Türkiye tarafından giriş yaparken araç aldıktan sonra türkiye pasaportunuzu verirseniz araç gümrük işlemlerine tabi olur bu durumda da Türkiye’den araç almaktan daha pahalıya gelir.

Yukarıda dediğim şekilde araç alıp getirmek mümkün aradaki fark sınır ülkemiz olan tüm ülkelerde çift pasaportlarda, pasaport isim bilgileri karşılaştırılamıyor buda sistemde bu tip bir işlem yapmaya müsait hale getiriyor.

Kapıda Yeşil Sigorta ve 1-2 evrak vergisi işlemlerinden sonra, Kapıdaki görevlilerin insafına kalan bir derece de 6 ay ve 2 sene arasında bir süreligine tescil veriyor. Bu durumu kısa olur ise çok kafanıza takmayın çünkü aracın yurt dışına 6 ay sonra çıkmasına gerek yok aracı Türkiye tarafında bırakıp Bulgaristan tarafına geçip bir kahve içip gelseniz bile oluyor. Araç işlemlerini ise bulunduğunuz il sınırları içerisinde bulunan Serbest Gümrük bölgelerindeki, Gümrük müşavirleri üzerinden tescil süresi bittikten sonra yenileme yapma imkanınız mevcuttur, özellikle aracı tekrar giriş çıkış yaptırtmaya gerek yok aslında da  bir çok kişi bu detayı bilmediğini göz önünde bulundurarak paylaşmak istedim.

Neden Yurt dışından Araç Alınıyor

Yurt dışından alınan araçlar Türkiye’deki aynı marka/model arasında 3’te 1 fiyatına satış yapılmaktadır.

Trafik sigorta ve kasko bedeli diye bir ücret yok, 150 TL yeşil sigorta bedeli dışında bir bedel bulunmuyor.

Araç getirdiniz diyelim satmak istiyorsunuz, %10 alım fiyatınızın eksiğine satın aldığınız firma geri alabiliyor. Kullanım süresi bitene kadar zaten euro ve dolar’da kar oluştuğu için satışta zarar’da gözlenmiyor.

Bunlar gibi bir çok avantajları var ama yine de hepsini anlatmaya gerek yok 🙂

Umarım sizi 1998 yılından bu zamana kadar yurt dışının sesi olan Chat  Sohbet imkanı sağlayan Turkchat.com olarak bilgilendirme yapabildik umarım.

 

 

Bağlantılar : Yurt dışından araç alma, Yurt dışından araç getirmek, Yurt Dışından nasıl araç alınır,

Linkedin Google+ Pinterest Whatsapp


Etiketler:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?